Een fotovoltaïsche installatie, afgekort PV installatie (van het Engelse PhotoVoltaic) zet zonne-energie om in gelijkstroom. Dit gebeurt in de zonnemodules.
De gelijkstroom (DC) wordt omgezet in wisselstroom (AC) op een spanning van 230V in de invertor.
Het gecreëerde elektrische vermogen wordt afgestaan aan het huishoudelijke net of aan het publieke elektriciteitsnet bij onvoldoende momenteel huishoudelijk verbruik.
Is de geproduceerde elektriciteit groter dan uw verbruik dan wordt u leverancier van elektriciteit aan het distributienet. Een terugdraaiende elektriciteitsmeter zorgt ervoor dat u achteraf gratis de op het net geplaatste energie kan opnemen.
Dankzij de netkoppeling moeten de vraag & het aanbod naar zonnegeproduceerde elektriciteit niet op elkaar worden afgestemd. U kan het distributienet zien als een batterij waarvan vermogen wordt afgenomen wanneer u het vermogen nodig heeft & die wordt opgeladen overdag.
Wattpiek & Vergelijking huishoudelijk gebruik.
Het elektrisch vermogen van fotovoltaïsche zonnepanelen wordt uitgedrukt in kiloWatt-piek (kWp).
Zonnepanelen met een vermogen van 1kWp brengen 1kW op bij een instraling van 1000W/m2, bij 20°C en 0% luchtvochtigheid.
In België levert 1kWp zonnepanelen tussen de 850 & 1100 kWh op per jaar wanneer optimaal ingesteld. 1 kWp aan panelen neemt een oppervalkte in van 7,2 m2.
Een gezin van 4 personen verbruikt in België gemiddeld 3000 à 4000 kWh. Een vermogen van 3 à 4 kWp aan zonnepanelen volstaat om het gemiddelde gezin te voorzien van electriciteit. Dit komt overeen met een oppervlakte van 21 à 29 m2 aan zonnepanelen.